VID nācis klajā ar būtisku informāciju bērnu vecākiem; “Nevajag atteikties no naudas”

Ar jauno mācību gadu sākas arī dažādi bērnu un jauniešu pulciņi un interešu nodarbības. Šie ir izdevumi, par kuriem, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, vecākiem vai citiem ģimenes locekļiem ir iespēja atgūt pārmaksāto iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Tādēļ Valsts ieņēmumu dienests aicina jūs saglabāt dokumentus, kas apliecina šos maksājumus – piemēram, čekus, rēķinus, internetbankas izdrukās utt., maksājot par bērnu (līdz 18 gadiem) interešu izglītību.

 

Nodokļa atmaksa attiecas gan uz pulciņiem un nodarbībām, ko piedāvā izglītības iestādes, gan uz pulciņiem, kas tiek piedāvāti citu juridisko vai fizisko personu, kas nav reģistrētas Izglītības iestāžu reģistrā, bet ir saņēmušas pašvaldības izsniegtu speciālu licenci pulciņa darbībai.

 

Informāciju par konkrēta pulciņa organizētāju var atrast Izglītības iestāžu reģistrā. Savukārt par pašvaldības izsniegtajām licencēm ir jāinteresējas attiecīgajā pašvaldībā, piemēram, Rīgas pašvaldības interešu izglītības programmu īstenotājiem izsniegtās licences ir pieejamas elektroniskā veidā portālā www.e-skola.lv.

Maksājumu apliecinošajam dokumentam obligāti ir jāliecina, ka maksājums veikts par bērnu, norādot viņa vārdu, uzvārdu un personas kodu, kā arī jānorāda saņemtā pakalpojuma veids, tostarp pulciņa nosaukums.

 

 

Ienākumu deklarāciju kopā ar attaisnojošajiem dokumentiem jāiesniedz vecākam, kurš ir iedzīvotāju ienākuma nodokļa maksātājs un kura personas dati ir uzrādīti maksājumu apliecinošajā dokumentā, kad notiek norēķini par interešu izglītību.

 

Attiecībā uz visu veidu izglītību (ieskaitot interešu izglītību) un ārstnieciskajiem pakalpojumiem ietveramais kopējais izdevumu apjoms par vienu bērnu 2023. gadā ir 600 eiro.

Sākot no nākamā gada marta, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju par 2023. gadu, no šīs summas varēsiet saņemt iedzīvotāju ienākuma nodokļa pārmaksu 20 % apmērā. Ja gadā samaksātā summa par minētajiem izdevumiem pārsniegs 600 eiro, šī izdevumu pārsnieguma daļa tiks pārcelta uz nākamajiem trim gadiem.

 

Līdz 2023. gada beigām joprojām ir iespējams iesniegt gada ienākumu deklarāciju par iepriekšējiem trim gadiem, kurā var norādīt attiecīgā gada izdevumus, piemēram, izglītību (ieskaitot bērnu interešu izglītību), veselības aprūpi un citus pamatojamos izdevumus. Sīkāka informācija atrodama Valsts ieņēmumu dienesta tīmekļvietnē sadaļā “Gada ienākumu deklarācija

Iesaki šo rakstu citiem!

Leave a Comment